الطعام

مواضيع مفضلة

google-site-verification=D5w-oSMToT0i2p5C9gLSCRSvTOC8w9yn6b38v_QI38Y google.com, pub-6771521127778549 , DIRECT, f08c47fec0942fa0

نموذج الاتصال

Name

Email *

Message *

كل الحب وكل الامنيات الطيبه لكل العالم مع الامل من المزيد من المحبه واحترام الراي الحر واختلاف الثقافات مع الاحترام الكامل للاديان وعدم الخوض في ما حرم الله وان نحترم الاخر وان نحاول ان نصحح عيوبه مع الاحترام الكامل للحريه في الوصف والتعبير والتبادل المعلوماتي الله خلقنا من المحبه والواجب ان نرد المحبه بكل الحب في الاحترام الكامل للرسل والانبياء والاديان والتشريع السماوي*All the love and all good wishes to all the world,

Followers

Blog Archive

My Blog List

Labels

About Me

My photo
انا الفارس والشاعر والاديب في بلادي وبلادك*** انا يا سيدتي من حارب جلادي وجلادك

جديد المدونه

Tuesday, March 2, 2010

الطعام


طريقة عمل المربيات ***




قبل ما تبتدي في عمل المربيات فيه كام نصيحة عايزين نقول لك عليها علشان تاخدي بالك منها وإنت بتعملي المربى علشان تطلع حلوة...




السكر والفواكه

خلّي بالك إن السكر اللي هتعملي بيه المربى يكون نقي مفيهوش شوائب، و كمان الفواكه تكون طازجة.

إناء الطهي

حاولي إنك تستعملي إناء مستدير سميك من الجوانب.
للتقليب
بلاش تستعملي معلقة معدنية للتقليب وحاولي إنك تستبدليها بمعلقة خشب.

على نار هادية

خلّي بالك إنك تذوبي السكر على نار هادئة وتحاولي إنه يدوب على الآخر وده علشان المربى ماتسكرش قبل ما تغلي.


اوعي تنسي
إنك تضيفي عصير الليمون إليه علشان المربى ماتسكرش منك قوي.
أول بأول
احرصي وإنت بتقلبي المربى إنك تشيلي الريم أول بأول وده علشان المربى يكون لونها رايق وصافي.

البرطمان

بالنسبة بقى للبرطمان اللي هتعبي فيه المربى فده لازم يكون نضيف قوى قوي قوي، وجاف تماما من المياه هو والمعلقة اللي هتستخدميها علشان المربى ماتفسدش بسرعة.

أحكمي الغلق

زي ما بيكتبوا على علب المربات لازم تملي البرطمان على الآخر علشان مايكونش فيه حيز يسمح بدخول الهواء، وخلّي بالك إنك تقفلي الغطاء كويس قوي علشان المربى ماتفسدش بسرعة.

اختبار نضج المربى

علشان تعرفي إذا كانت المربى استوت ولا لأ؟ فيه حاجة ممكن تعمليها وهي إنك تاخدي معلقة من المربى وتحطيها على طبق جاف وتسيبيها شوية لغاية ما تبرد. وبعد كده تشوفي إذا كانت سميكة ولا لأ.

في التلاجة

بعد ما تبرد المربى عبيها في البرطمان زي ما اتفقنا واحتفظي بيها في الثلاجة.
بس كده تعالي بقى نشوف طرق عمل أنواع مختلفة من المربى 0



** مربى التين **


* المقادير *
كيلو تين
كيلو سكر
عصير ليمونه
ربع معلقة صغيرة مسحوق قرنفل


* الطريقة *

1- أحضري التين واغسليه وقطعيه إلى قطع صغيرة وحطيه في طبق صيني على هيئة طبقات وبين كل طبقة وطبقة ضعي سكر.

2- اتركيه فترة تتراوح من 2 إلى 3 ساعات لغاية ما يخرج كمية المياه اللي موجودة فيه.
3- بعد كده حطيه على نار هادئة مع التقليب لغاية ما تلاقي السكر اللي فيه ذاب خالص.
4- بعد كده ضيفي إليه عصير الليمون وسيبيه على النار لغاية ما يتعقد مع إضافة القرنفل المطحون إليه. وزي ما اتفقنا إنك تشيلي الريم أولا بأول.

5- لما تلاقي المربى استوت شيليها من على النار وسيبيها لغاية ما تبرد وبعد كده عبيها في البرطمانات ودخليها التلاجة.





مربى الجزر



المقادير

2 كيلو جزر
2 كيلو سكر
نصف ملعقة شاى من القرفه الناعمه أو القرنفل حسب المزاج
عصير ليمونه

الطريقه
يقشر الجزر ( ويفضل غسيله جيدا بدون تقشير للاحتفاظ بفوائد القشرة )
يقطع حلقات صغيره
يسلق فى ماء يكفى لتغطيته
ينشل من الماء
يضاف للماء ناتج السلق السكر ويترك على النار
يختبر كل فتره باسقاط نقطة من الملعقة حتى نجد النقطة بها مطاطية خفيفه
يضاف عصير الليمونه للمحلول ويترك على النار 5 دقايق
يضاف الجزر المسلوق والقرفه أو القرنفل للمحلول على النار 15 دقيقه
يعبأ فى برطمانات جافة وهو ساخن للتعقيم
يغطى بعد ان يبرد ويوضع فى مكان جاف او بالثلاجه





طريقة عمل مربي المشمش



المقادير‏:
1‏ كيلو مشمش‏,1‏ كيلو سكر سنترفيش‏,‏ عصير ليمونة
الطريقة‏:
*‏ ينزع النوي من المشمش‏.‏
‏*‏ يقطع المشمش بالسكين قطعا صغيرة‏.‏
‏*‏ في طبق صيني او بلوري يوضع المشمش في طبقات متبادلة مع السكر ويترك المقدار‏6‏ ـ‏8‏ ساعات حتي ويخرج المشمش ماءه
‏*‏ في إناء عميق يرفع المشمش فوق نار هادئة مع التقليب من حين لآخر حتي يذوب السكر تماما‏.‏
‏*‏ يضاف عصير الليمون ويترك المقدار علي النار هادئة حتي تعقد المربي‏.‏ ويرفع الريم‏.‏
‏*‏ ترفع المربي من فوق النار وتترك حتي تبرد تماما ثم تعبأ في برطمانات معقمة
‏*‏ تحفظ داخل الثلاجة او في مكان جاف متجدد الهواء‏




مربى السفرجل



المقادير: سفرجل طازج
سكر لكل كوب سفرجل كوب سكر
عصير ليمون

الطريقة
يغسل السفرجل و يقطع شرلئح هلالية رفيعة مع الانتباه لنزع البذور
توضع الشرائح في طنجرة و يضاف ماء كافي لغمرها
توضع على النار حتى تذبل حوالي 20 - 30 دقيقة
يقاس السفرجل و العصير في كوب
يضاف لكل كوب سفرجل مع عصيره 1 كوب سكر
تعاد الطنجرة الى النار و تترك على نار هادية الى ان تغلى
يضاف ملعقة طعامعصير ليمون و تترك الى ان تتكاثف وتنضج و يتاكد من ذلك بوضع قليل منه على صحن جاف ومسطح نميل الصحن قليلا فاذا حافظ على قوامه جامدا يكون جاهزا
تكشط الرغوة كلما ظهرت
يسكب بعد ان يبرد في مرطبانات زجاجية جافة وتغطى باحكام و تحفظ في مكان جاف



مربى الخوخ بالتوابل



المقادير:
8 أكواب من الخوخ المقطع والمقشر
4 أكواب سكر
1 ملعقة صغيرة قرفة
1/4 ملعقة صغيرة قرنفل

* الطريقة:
- ترفع جميع المكونات من الخوخ والسكر والقرفة والقرنفل فوق النارمع التقليب المستمر حتى تمام الغليان.
- تخفض درجة حراة الموقد مع التقليب المستر لما يقرب من الساعتين حتى يغلظ قوام المربى.
- يتم التخلص من الرغاوى التى تكونت على السطح بواسطة ملعقة معدنية.
- ترفع المربى من فوق النار حتى تهدأ، ثم تعبأ فى برطمانات نظيفة وجافة مع إحكام غلقها.
- توضع البرطمانات فى حمام بخار مائى.
- تحفظ فى الثلاجة حتى تناولها.

مربى الفواكه



المقادير:
1 كيلو خوخ
1 كيلو تفاح
1 كيلو برقوق
1 ثمرة ليمون (العصير + بشرها)
15 جرام من الزنجبيل الطازج
قرنفل
6 أكواب سكر

*الطريقة:
- يقشر التفاح والخوخ والبرقوق.
- توضع جميع أنواع الفاكهة فى إناء مع إضافة عصير الليمون وبشر الليمون والقرنفل والزنجبيل.
- يرفع الإناء فوق النار وتترك حتى تصبح الفاكهة لينة، وإذا بدأت فى الالتصاق عليك بإضافة القليل من الماء.
- يضاف السكر مع التقليب حتى تمام ذوبانه وتترك الفاكهة حتى تمام الغليان.
- ترفع درجة حرارة الموقد من 15- 20 دقيقة حتى يغلظ قوام المربى.
- ترفع المربى من على المنار وتترك لتهدأ قليلاً، ثم تعبأ فى برطمانات نظيفة جافة مع إحكام غلقها.




مربي العنب



المقادير:
--------
كيلو عنب احمر او ابيض او بناتي

ثلاث ارباع كيلو سكر سنترفيش (أي خشن)

ملعقة كبيرة عصير ليمون

قليل من القرفة (أو عود قرفة) و يمكن الاستغناء عنه

تفاحة بلدي


الطريقة:
-------

1- ينظف العنب و يغسل جيدا ثم يصفى تماما من ماء الغسل.

2- تقطع كل حبة اثنين و ينزع البذر في حالة العنب الأحمر أو الأبيض بالبذر أما في حالة العنب البناتي فيمكن تركها صحيحة .

3- تغسل التفاحة و تترك بقشرها و تجفف ثم تقطع قطعا صغيرة بعد نزع البذور و القلب و تضاف للعنب.

4- يضاف السكر في طبقات متبادلة مع العنب السابق و يوضع في إناء من البلاستيك أو الصيني أو الصاج و يترك لمدة من 3-4 ساعات على الأقل.

5- يرفع العنب المنقوع على نار هادئة في البداية حتى يذوب السكر و تعلى النار و يضاف عصير الليمون مع التقليب من آن لآخر و ينزع الريم كلما ظهر و تترك المربى حتى تنضج (في حالة استعمال القرفة تضاف للمربى عند رفعها من على النار).

6- يختبر نضج المربى كما جاء من قبل ثم تعبأ المربى ساخنة بعد تمام النضج في البرطمانات المعقمة الساخنة و يحكم غطاؤها و تحفظ في مكان متجدد الهواء.





مربى الموز



المقادير:
4 أكواب موز مهروس
1/3 كوب عصير ليمون
ملعقتان صغيرتان سكر بنى
1/4 ملعقة صغيرة جوزة الطيب مطحون

* الطريقة:
- تخلط جميع المكونات الموز وعصير الليمون والسكر وجوزة الطيب وتخفق فى الخلاط الكهربائى حتى تمام الامتزاج.
- ترفع المكونات فى إناء فوق النار حتى تمام الغليان.
- تخفض درجة حرارة الموقد حتى يصبح الخليط سميكاً.
- من الممكن أن تقدم المربى وهى ساخنة فوق كيك أو تعبأ فى برطمانات للاستخدام المألوف.



مربى التفاح



المقادير:
2 كيلو تفاح مقشر ومقطع إلى اجزاء صغيرة
6 أكواب سكر
1 ملعقة صغيرة قرفة
1/2 ملعقة صغيرة فلفل حلو
1/2 ملعقة صغيرة جوزة الطيب
1/4 ملعقة صغيرة قرنفل
1 كوب عصير تفاح

* الطريقة:
- فى إناء كبير الحجم تخلط جميع المكونات من التفاح والسكر والقرفة والفلفل الحلو وجوزة الطيب والقرنفل وعصير التفاح.
- يرفع الإناء فوق نار متوسطة الحرارة حتى تمام الغليان.
- مع التقليب المستمر للخليط، ترفع درجة حرارة الموقد حتى يتحول الخليط إلى القوام الجيلاتينى.

- يرفع الخليط من على النار ويتم التخلص من الرغاوى التى تكونت على السطح.
- تترك المربى لتهدأ قليلاً ثم تعبأ فى برطمانات جافة ونظيفة مع إحكام غلقها.
- توضع البرطمانات فى حمام بخار مائى وتحفظ فى الثلاجة حتى حين تناولها.


مربي الزيتون

المقادير:
كوبان زيتون أسود (يصفي من أي زيت ويخلي من النواة)
فصان ثوم مفري
ملعقتان صغيرتان زيت زيتون
1 ملعقة صغيرة عصير ليمون طازج
1 ملعقة صغيرة مستردة
1/2 ملعقة صغيرة زعتر
3 شرائح أنشوجة مخلية (اختيارية)

* الطريقة:
- تخفق جميع المكونات مع بعضها في الخلاط الكهربائي.
- تقدم المربي مع الخبز أو المكرونة.






مربى الكمثرى




المقادير:
-------

كيلو كمثرى

ثلاث ارباع كيلو سكر

ملعقة كبيرة عصير ليمون


الطريقة:
-------
1- تغسل الكمثرى و تجفف جيدا ثم تقشر و تقطع شرائح على أن تنزع البذور و الجزء الصلب ثم توزن.

2- توضع الكمثرى المقطعة في إناء من الصيني أو البلاستيك في طبقات متبادلة مع السكر اللازم حسب الوزن و يضاف لها عصير الليمون و تنقع لمدة حوالي ساعتين.

3- توضع الكمثرى السابقة في إناء عمل المربى (حلة من النحاس السميك) ليس لها جوانب (انظري شروط نجاح المربى في الاعلى) و ترفع على نار هادئة لمدة حوالي 25 دقيقة أي حتى يذوب السكر مع التقليب ثم تقوى النار.

4- ينزع الريم كلما ظهر و يستمر في تقليب المربى من وقت لآخر.

5- يختبر نضج المربى كما سبق و عندئذ ترفع من على النار.

6- بعد رفعها من على النار تترك لتهدأ نوعا ما ثم تعبأ في البرطمانات النظيفة الجافة المعقمة الساخنة.

7- تغطى البرطمانات في الحال بعد التعبئة بشرط أن تملأ حتى الحافة و ذلك بوضع و رقة على فوهة البرطمان ثم تحفظ في مكان هاوٍ حتى الاستعمال.



مربى الطماطم



المقادير:
---------

كيلو طماطم جامدة

ثلاث ارباع يلو سكر سنترفيش

عصير ليمونة


الطريقة:
--------

1- تغسل الطماطم ثم تنزع القشرة الخارجية (تغمر في ماء مغلي ثم تنزع القشرة بسهولة).

2- تقطع الطماطم لقطع مناسبة ثم توضع في طبقات متبادلة مع السكر في إناء من البلاستيك أو الصيني و تترك منقوعة لمدو 3-4 ساعات ثم ترفع على نار هادئة.

3- تقلب المربى و هي على النار حتى يذوب السكر ثم يضاف عصير الليمون و تقوى النار مع التقليب حتى تنضج المربى (يختبر نضج المربى كما تم توضيحه سابقا).

4- تعبأ كما سبق في مربى الكمثرى.


مربى البلح

المقادير:
---------

كيلو بلح منزوع النوى و مقشر

كوبان و نصف سكر سنترفيش

كوب و نصف ماء سلق البلح

عدد من حبات القرنفل

2 ملعقة كبيرة عصير ليمون

قليل من اللوز المقشر (يمكن الاستغناء عنه)


الطريقة:
-------

1- يغسل البلح جيدا و يقشر ثم يسلق في كمية من الماء تغطي مقدار البلح ثم تنزع النواة و يمكن وضع قرنفلة أو لوزة في حالة استعماله مكان النواة.

2- يؤخذ كوب و نصف من ماء سلق البلح لكل كيلو بلح منزوع النوى و مقشور و يضاف لها مقدار السكر و ترفع على نار هادئة حتى يذوب السكر مع التقليب.

3- عندما يبدأ المحلول السابق في الغليان يضاف البلح المسلوق ثم يضاف عصير الليمون و تقوى النار و يقلب مع نزع الريم كلنا ظهر.

4- تترك المربى على النار حتى تنضج و ذلك عندما يصبح لون المحلول أحمر غامق و سميك ثم ترفع من على النار و تعبأ و هي ساخنة معقمة.


مربى البرتقال والأناناس

المقادير:

ـ 3 حبات برتقال من الحجم الكبير.
ـ ليمونة.
ـ حبة أناناس كبيرة.
ـ كيلو سكر

الخطوات..........


1 قطعي البرتقال والليمون الى دوائر ناعمة دون أن تزيلي قشرتها وقطعيها

لأجزاء صغيرة، واحتفظي بالبذر جانبا
ـ ضعي البذور في قطعة قماش صغيرة، ثم لفيها وأحكمي إغلاقها بواسطة خيط

3 ـ أزيلي الجزء الأعلى من حبة الأناناس، ثم تخلصي من قشرته الخارجية ومن

الشوائب الصلبة. قطعي الأناناس بعد ذلك لأجزاء صغيرة متساوية الحجم مثلما

توضح الصورة.


ضعي لترا من الماء في قدر مع قطع البرتقال والليمون والأناناس والبذر

على النار، وعندما تغلي المقادير خففي درجة الحرارة، واستمري في الطبخ

حتى تصبح المقادير جد ناعمة. أزيلي كيس البذر من الحلة، وتأكدي من أن

قشرة الليمون والبرتقال أصبحت ناعمة.



5 ـ أزيلي القدر من على النار، ثم أضيفي السكر واتركي المقادير على نار

هادئة حتى يذوب السكر. احتفظي بصحنين في المجمد، ثم اسكبي فوقهما كمية

من الخليط لقياس مدى تماسكه، وإذا لم يكن متماسكا أعيديه الى النار،

وكرري العملية حتى يتماسك

اتركي الخليط يبرد، ثم اسكبيه داخل الزجاجات المخصصة لذلك، وأحكمي إغلاقها بواسطة الورق المخصص.


مربى البرتقال مع الجوز

المقادير


أ-1 1/2 كغم من البرتقال ب-1 كغم (6 أكواب) من السكر ج-عصير ليمونة حامضة كبيرة د- 8 حبات من الجوز مدة التحضير 30 دقيقة مدة الطهي 45 دقيقة


طريقة التحضير

الخطوات

1 - إغسلي حبات البرتقال غير المقشرة بالماء الساخن وجفّفيها. قشّريها قشوراً رقيقة ثـم قطّعي القشور إلى شرائح.

2 - قطّعي البرتقال حزوزاً ثـم شرائح رفيعة.

3 - أخلطي قشر البرتقال وقطع البرتقال مع السكر وعصير الحامض في وعاء عميق. غطّي الوعاء

واتركي المزيج يرتاح طوال الليل.

4 - قشّري الجوز في اليوم التالي وقطّعيه قطعاً كبيرة.

5 - صبّي مزيج البرتقال في قدر كبيرة واتركيه على نار حامية حتى ينضج. خفّفي درجة الحرارة إلى متوسطة واستمري في تحريك المزيج بين دقيقتين و4 دقائق حتى يصبح هلاميّ القوام. تأكدي من نضوج المربّـى.

6 - أخلطي الجوز مع مربّـى البرتقال.

7 – إملئي المرطبان بالمربّـى الجاهز ثـم احكمي إغلاقه. إحفظيه في مكان بارد حوالي الستَّة أشهر.
تكفي هذه الكمية لــ 6 أشخاص.


ملاحظة من المهم جداً ترك الكاسترد ينضج على نار هادئة حتى لا يتخثّر. والأفضل وضع الوعاء فوق قدر من الماء الساخن أو تحضير الكاسترد في قدر مزدوج بدلاً من تركه ينضج فوق النار مباشرة.




مربى البرتقال



المقادير 1كيلو غ من البرتقال 600غ من السكر عصير ليمونة حامضة كاس كبير من الماء

الطريقة يغسل البرتقالجيدا وتحك قشرته خفيفا تم يوضع في الماء الغليان لمدة 15 دقيقة ويرفع عن النار ويترك يستقطر تم تقطع كل واحدة على اربعة اطراف يداب السكر والماء في وعاء فوق النار مدة 10دقائق تم يضاف البرتقال الى الخليط ويبقى فوق النار هادئة حوالي 30 دقيقة يرفع المربى البرتقال عن النار ويترك يبرد ويوضع في بواقل من الزجاج وتغلق جيدا


مربى النارنج (اللارنج /الخشخاش)

المقاديـــر :
عدد 12 ثمرة لارنج أو 1كيلو قشر (بعد البشر )
من 1 : 1/4 1 كيلو سكر ـ 1كوب عصير نارنج ـ 2كوب ماء ـ
1/2 1 ملعقة عصير ليمون ...

الطريقـــة :

• يبشر الثمار وهى سليمة(القشرة البرتقالى فقط مع مراعاة عدم الوصول للقشرة البيضاء الداخلية)

• تقشر ثمار اللارنج و يحتفظ بالقلب فى الثلاجة لحين الإستخدام و ينقع القشر فى الماء لمدة يومين مع مراعاة تغيير الماء من 4:3 مرات يوميا وذلك حتى تزول مرارته

• يسلق القشر مع تغير الماء بعد أول غلوة له و يترك على النار حتى يقرب من النضج
• يصفى من الماء و يكحت القشر من الداخل لإزالة الخيوط المتواجدة به ثم يقطع شرائح رفيعة
• يعصر القلب و يصفى وياخذ منه المقدار المطلوب و ممكن عمل مرملاد بباقى العصير

• يوضع الماء مع السكر فوق النار و يترك حتى يذوب السكر فيضاف عصير اللارنج و يترك يغلى لمدة 5 دقائق
• يضاف القشر المسلوق و يترك يغلى لدة 1/2 ساعةثم يضاف عصير الليمون و تترك المربى حتى تنضج وتعقد مع نزع الريم كلما ظهر

• تختبر و ترفع من فوق النار و تترك لتبرد و تعبأ فى برطمانات معقمة....
بالنسبة للسكر إذا كان السكر غامق ( سكر القصب ) يفضل إضافة نصف مقدار السكر أولا وتذاق المربى ويزداد شوية شوية حتى لا يزيد السكر و تكون المربى مسكرة زيادة حيث أن هذا السكر بيحلى أكثر من السكر الفاتح ( سكر البنجر ) .....



مربي الجزر الأصفر



المقادير:

كيلو جزر أصفر زاهي.

كيلو سكر سنترفيش.

قشرة واحدة من اليوسفي.

كوب ماء.

2 ملعقة كبيرة عصير ليمون.

الطريقة:

1ـ يغسل الجزر ويحك ويبشر غليظا شرائح طويلة بمبشرة واسعة الثقوب.

2ـ تقطع قشرة اليوسفي شرائح رفيعة وتخلط بالجزر المبشور.

3ـ يوضع السكر والجزر في طبقات متبادلة في إناء نظيف تماما من الصيني أو البلاستيك.

4ـ يترك عده ساعات (من 6- 12) ساعة وهذا يساعد على ذوبان السكر واستخراج عصير الجزر.

5ـ يوضع الخليط في إناء متسع نظيف تماما ويضاف الماء (كوب).

6ـ يرفع على نار هادئة حتى يذوب السكر تماما ثم تقوى النار نوعا ما حتى يبدأ الغليان.

7ـ يقلب الخليط بمعلقة خشب طويلة أو من الصلب غير القابل للصدأ.

8ـ يترك الجزر حتى ينضج وتزيد لزوجه المربي مع تقليبها من آن لآخر (حوالي 20- 30 دقيقة).

9ـ يلاحظ عدم كشط الريم في البداية حتى لا يؤخذ معه جزء من مكونات المربى (ينزع الريم عندما يقل حجمه ويستقر في جوانب الإناء وتقترب المربى من النضج).

10ـ يضاف عصير الليمون وتترك تغلي حوالي 5 دقائق ثم يختبر النضج وترفع من على النار.

11ـ تترك المربى حتى تهدأ وتعبأ في البرطمانات الجافة المعقمة إلى ما قبل الحافة بحوالي 1 سم.

12ـ تمسح البرطمانات جيدا بفوطة مبللة بالماء الساخن.

13ـ يقص مستدير من الورق السميك بحجم فوهة البرطمان ويغمس في إحدى هذه المواد:

كحول أبيض أو شمع سائح ويترك حتى يجف ويسد مسام الورق.

أو بياض بيض يترك يجف ويتصلب أو زيت برافين كلها مواد عازلة للهواء.

14ـ يغطى سطح البرطمان بالورقة ثم بالغطاء المحكم ويقفل جيدا.

15ـ يترك حتى يبرد ويحفظ في مكان بارد متجدد الهواء.



مربى الجوافة



** المقادير **

كيلو جوافة.. كيلو سكر سنترفيش حوالي (3 أكواب كبيرة)
ربع كوب مياه.
2معلقة كبيرة عصير ليمون.

**الطريقة **

1. اغسلي الجوافة وقطعيها شرائح.
2. بعد كده حطيها على النار هادئة لغاية ما تلاقي إنها بدأت تلين، شيليها من على النار وسيبيها لغاية ما تبرد.

3. وعلشان تتخلصي من البذور اللي في الجوافة صفي الجوافة في مصفاة بس خلي بالك إن المصفاة تكون ذات ثقوب ضيقة.

4. ضيفي السكر إلى ماء السلق والجوافة وحطيها على النار هادئة مع التقليب المستمر لغاية ما يذوب السكر.

5. ضيفي إليها عصير الليمون مع استمرار التقليب لمدة 5 دقائق ونزع الريم اللي بيتكون أولا باول.

6. لما تلاقيها استوت شيلها من على النار وسيبيها لغاية ما تبرد وحطيها في البرطمان اللي إنت مجهزاه زي ما اتفقنا واحفظيها في الثلاجة.

ملحوظة: كيلو الجوافة بعد ما يتسلق ويتصفى هيبقى ثلاثة أرباع.



مربى البلح السماني

** المقادير **

كيلو بلح سماني.
كيلو سكر سنترفيش.
عصير ليمونة كبيرة.
على حسب الطلب (قرنفل ولوز مقشر للحشو).

**الطريقة **

1. اسلقي البلح وقشريه وشيلي منه النوى.

2. احشي كل حبة بلح نصف لوزة مقشرة أو حبة قرنفل.

3. يضاف السكر إلى مياه السلق وسيبيه شوية على النار مع التقليب لغاية ما يدوب السكر ثم ضيفي إليها عصير الليمونة وإنت بتقلبي.. زي ما اتفقنا شيلي الريم أولا بأول.

4. عند بدء المحلول السكري السابق بالغليان حطي البلح.

5. بعد كده سيبي المربى تغلي على النار لغاية ما يتحول لون المحلول السكري إلى لون أحمر غامق ويبقى سميك القوام بس خلي بالك إنك تنزعي الريم أولا بأول.

6. لما تلاقي المربى استوت شيليها من على النار وسيبيها لغاية ما تبرد وحطيها في البرطمان اللي إنت مجهزاه زي ما اتفقنا واحفظيها في الثلاجة.


مربى اليوسفي والبرتقال



** المقادير:**

كيلو برتقال بسرة.
كيلو يوسفي.
كيلو سكر.
معلقة صغيرة ليمون.

**الطريقة: **

1. اسلقي البرتقال واليوسفي لمدة 10 دقائق وبعد كده اتخلصي من مياه السلق علشان تتخلصي من مرارة قشر البرتقال واليوسفي.
2. يعاد بعد ذلك سلقه بماء جديد ثم يصفى وتنزع البذور والأعناق.
3. بعد كده افرميه بس خلّي بالك من إنك تحتفظي بالسائل الناتج عن الفرم.
4. ضيفي إلى السائل الناتج عن عملية الفرم السكر واتركيه على نار هادئة مع التقليب حتى يذوب السكر تماما.
5. بعد شوية ضيفي خليط البرتقال واليوسفي المفروم إلى السكر على النار مع التقليب المستمر ونزع الريم أولا بأول.
6. ضيفي عصير الليمون وارفعي درجة حرارة النار واتركيها لتغلي لمدة 5 دقائق.
7. شيلي المربى بعد ما تستوي من على النار وعبيها في برطمانات زي ما اتفقنا.
مربى القرع العسلي



المقادير:
1) كيلو قرع عسلي.
2) كيلو سكر.
3) ثلاثة ارباع كوب عصير برتقال.
4) عصير ليمونة واحدة.


ثانيا: طريقة العمل:
1) يقطع القرع العسلي إلى قطع مربعة صغيرة.
2) نضيف عصير البرتقال والسكر وعصير الليمون إلى القرع العسلي المقطع، ونضعهم على نار هادئة حتى يصبح جاهزا للحفظ في البرطمانات.
3) نعقم البرطمانات.
4) نضع مربى القرع العسلي في البرطمانات ونقفلها بإحكام.



مربى الفراولة

المقادير:
كوبان فراولة

ملعقتان صغيرتان عصير ليمون

1/2 1 كوب عسل

عبوة من مسحوق البكتين (مادة توجد فى الثمار وخاصة فى التفاح، تتحلل فى المياه المغلية ثم تشكل عند التبخر مادة هلامية)



* الطريقة:

- تخلط الفراولة وعصير الليمون والبكتين فى إناء من الأستنلس أستيل.

- يرفع الإناء فوق النار حتى تمام الغليان، ثم يضاف العسل.

- يترك الخليط للغليان مرة أخرى بعد إضافة العسل مع التقليب من 10- 12 دقيقة.

- ترفع المربى من على النار بعد أن يصبح قوامها مثل الشراب الغليظ ثم تترك لتهدأ وتبرد.

- تعبأ فى برطمان محكم الغلق وتوضع فى الثلاجة.

The way the nannies ***




By what Tptdi nannies in the work of the Cam advice You want to tell you it Ahan Takhaddi them alone and you Ptamli jam Ahan look sweet ...




Sugar and fruit

Let the mind that sugar Elly Bay Htamli jam is pure Mvyehosh impurities, violin and fruits are fresh.

Cooking pot

You try to Tstamli pot round thick sides.
For flipping
Balash Tstamli hanging metal and try to turn the spoon you Tstbdlleha wood.

To the fire of guiding

You let the thoughts Tdhubi sugar on the backburner and try it on the other Idob affection Ahan jam Matskrc before they boil.


Dare forget
You salt added lemon juice to jam Ahan Matskrc you strong.
Firsthand
Make sure and you jam you Ptqlbi Chile Reem firsthand affection Ahan jam be color Riek and the net.

Jar

For still have a jar of jam Elly Htobei the delegation will be necessary to add strong, strong strong, bone-dry of water is and outstanding Elly Htistkhaddmiha Ahan Matvsdash jam quickly.

Ogmi closure

What costume Bictbwa on the packaging of the jam jar is required dictate to the other Ahan Maiconc allowed to enter into the air, and let the thoughts you Tagafli Cover Kois strong Ahan Matvsdash jam quickly.

Testing maturity jam

Ahan know if they do not jam Astute not? The possible need is that you Tameliha Takhaddi hanging from jams and Tahteha on a platter and Tsepeha a little dry as far as they cool. After that Cioffi and if the thick are not.

In Altlajp

After cooled Obeiha jam jar in the costume and what we Bhe Keep in the refrigerator.
Only this remained Come نشوف the working methods of different types of jam 0



Fig jam ** **


* Ingredients *
Kilo Tin
Kg sugar
Juice Imonh
A quarter of outstanding small powder carnation


* Way *

1 - Bring figs, wash and cut into small pieces and Ahtih in a dish in China have received the layers between each layer and layer my sugar.

2 - Leave to a period ranging from 2 to 3 hours until she comes out the amount of water Elly exist.
3 - After that Ahtih on low heat, stirring until the sugar is a convergence in which there melted sincere.
4 - After that my guests to lemon juice and Sepeh the fire until it is complicated with the addition of ground cloves to it. Ze what we Chile Reem you-go.

5 - the convergence of jam Astute Cheleta from the fire and Sepeha until she cooled and then again in the jars and Obeiha Dkhaliha Altlajp.





Jam islands



Ingredients

2 kg Islands
2 kg sugar
Half teaspoon of cinnamon or soft pink depending on our mood
Juice Imonh

The way
Peeled carrots (preferably washed well without peeling to keep the benefits of the crust)
Cut small circles
Boil in enough water for coverage
Winchell of water
Added to the water output of boiling sugar and leaves on the fire
Testing every point of the spoon to drop until we find a point of light rubber
Add the lemon juice to the solution and to the fire leaves 5 ÏÞÇíÞ
Add the cooked carrots and cinnamon or cloves of the solution to the fire 15 minutes
Packed in jars, a hot dry sterilization
Covered after cooled and placed in a dry place or refrigerator





The modus operandi of apricot jam



Ingredients:
1 kg apricots, 1 kilo Sntrvic sugar, lemon juice
Way:
* Tends cores of apricots.
* Apricots cut into small pieces with a knife.
* Chini in a dish or crystalline put apricots in alternating layers with the sugar and leave the amount up to 6 8 hours and out of its water apricot
* In a deep pot apricot raise over low heat, stirring occasionally until the sugar dissolves completely.
* Add lemon juice and leave the amount to the fire until it has held a quiet breeder. And raise Reem.
* Educator flying over the fire and left to cool completely and then packed into sterilized jars
* Save in the refrigerator or in a dry airy




Quince jam



Ingredients: fresh quince
Sugar for each cup of quince cup sugar
Lemon juice

Way
Wash the quinces and cut Crlih crescent with a high attention to the disarmament of seeds
Put slides in cooker and add enough water to flooding
Placed on the fire until it faded about 20 - 30 minutes
Measured and quince juice in a glass
Add the quince with each cup of juice 1 cup sugar
Be returned to the fire pot on the fire and left to boil to the guiding
Add the tablespoon of lemon Taamaser and leaves that thicken and mature and to ensure the development of a small dish of it on dry, flat inclined plate a little strength if kept frozen to be ready
Scrape the foam as they arise
Poured after cooling in dry glass jars, cover tightly and stored in a dry place



Spicy peach jam



Ingredients:
8 cups of peach section and peeled
4 cups sugar
1 teaspoon cinnamon
1 / 4 spoon a small cloves

* Method:
- Remove all components of the plums, sugar, cinnamon and cloves over Narma continuous stirring until fully boil.
- Reduce the degree of Herat fireplace with stirring Almstr for nearly two hours to toughen the strength of a jam.
- Get rid of foam that formed on the surface by the metal spoon.
- Lift jam over the fire to subside, and then packed in jars with a clean, dry, sealed off.
- Jars are placed in a pool of water vapor.
- Keeps in the refrigerator until eaten.

Marmalade



Ingredients:
1 kilo peach
1 kg apples
1 kilo plum
The result of 1 lemon (juice + being announced)
15 grams of fresh ginger
Cloves
6 cups sugar

* Method:
- Peeled apples, peaches and plums.
- Put all kinds of fruit in a jar, with the addition of lemon juice and lemon humans, cloves, ginger.
- Raise the pot over the fire and leave the fruit to become soft, and if you start sticking you should add a little water.
- Add sugar, stirring until fully melt and leave the fruit to fully boil.
- Raise the temperature of the hearth of 15 - 20 minutes to toughen the strength of a jam.
- Raise the jam from the Al-Manar and left to calm down a bit, then packed in jars with a clean dry sealed off.




Grape breeders



Ingredients:
--------
KB grapes red or white or daughters

Three quarters KB Sntrvic sugar (ie, rough)

Tablespoon lemon juice

Few of cinnamon (or promises of cinnamon) and can be indispensable

My apple


Way:
-------

1 - clean the grapes and wash well and then filtered from the water completely washed.

2 - cut off every grain of two and tends sowing in the case of red grapes or white seedling in the case of grapes can be left Abannati incorrect.

3 - Wash the apple and leaves Bakecrha and dried, then cut into small pieces after removing the seeds and the heart and added to the grapes.

4 - Add the sugar in alternating layers with grapes before and placed in a container of plastic or Chinese or tin and leave for a period of 3-4 hours at least.

5 - raising grapes marinated on the backburner in the beginning until the sugar dissolves and convey the fire and add lemon juice, stirring from time to time and whenever there was a tendency REM and leave the jam to mature (in the case of the use of cinnamon added to the jam when they are lifted from the fire).

6 - Testing maturity jam as stated by then a hot jam packed yet fully mature in hot sterilized jars and cover and govern the reservation in place and airy.





Banana jam



Ingredients:
4 cups mashed bananas
1 / 3 cup lemon juice
Small tablespoons brown sugar
1 / 4 spoon a small nutmeg, crushed

* Method:
- Mix all ingredients bananas, lemon juice, sugar and nutmeg and fail in the electric mixer until fully mixing.
- Flying the components in a container over the fire until their boiling point.
- Reduce the temperature of the stove until the mixture becomes thick.
- It is possible to make jam over cake while still hot or packed in jars for use fashionable.



Apple Jam



Ingredients:
2 kg apples, peeled and cut into small pieces
6 cups sugar
1 teaspoon cinnamon
1 / 2 tsp small pimento
1 / 2 teaspoon nutmeg small
1 / 4 spoon a small cloves
1 cup apple juice

* Method:
- In a large bowl mix all the ingredients of apples, sugar, cinnamon, paprika, nutmeg, cloves and apple juice.
- Raise the pot over medium heat until fully boiling.
- With continuous stirring of the mixture, raise the temperature of the stove until the mixture turns to the strength Algilatyny.

- Raise the mixture to the fire and get rid of foam that formed on the surface.
- Leave the jam to subside a bit, then packed in jars with a clean dry and sealed off.
- Jars are placed in a steam bath of water and kept in the refrigerator, even when addressed.


Olive farmers

Ingredients:
Cuban black olives (filtering of any oil and clearing of the kernel)
Cloves garlic Mfire
Small tablespoons olive oil
1 teaspoon fresh lemon juice
1 teaspoon refundable
1 / 2 teaspoon thyme, a small
Sliced 3 anchovy evacuating (optional)

* Method:
- Fail all the ingredients together in blender.
- Made jam with bread or pasta.






Pear Jam




Ingredients:
-------

KB pear

Three quarters kilo sugar

Tablespoon lemon juice


Way:
-------
1 - Wash pears and dried well and then peel and cut slices that tend seeds and the hard part, and then weighed.

2 - put chopped pears in a pot of Chinese or plastic in alternating layers with the necessary sugar by weight and added to lemon juice and soak for about two hours.

3 - pears are placed in a vessel the previous work of the jam (a suit of copper thick) has no aspects (See the conditions for successful jam on top) and flying over a low heat for about 25 minutes until sugar is dissolved, with stirring, then the fire became stronger.

4 - tends Reem whenever there and continue to turn the jam from time to time.

5 - Testing Maturity jam, as stated above and then remove from the fire.

6 - after the adjournment of the fire left to calm down a bit and then packed in sterile jars clean dry hot.

7 - covering the jars immediately after packing, provided that filled to the edge by placing the barrel and paper on the jar and kept in place until the amateur use.



Tomato jam



Ingredients:
---------

Kg tomatoes rigid

Three quarters Yellow Sugar Sntrvic

Lemon juice


Way:
--------

1 - Wash tomatoes and then removed the outer shell (immersed in boiling water and then removed the crust easily).

2 - cut the tomatoes for suitable plots are then placed in alternating layers with the sugar in a container of plastic or Chinese and leaves soaked for a resounding 3-4 hours and then forwarded to the backburner.

3 - Jam and volatility are on the fire until the sugar dissolves, then add lemon juice and strengthens the fire, stirring until cooked jam (jam maturity testing, as explained above).

4 - packaged as stated in the jam, pears.


Jam al-Balah

Ingredients:
---------

KB mussel Loose cores and peeled

And one-half cups sugar Sntrvic

And one-half cup boiling water, dates

Number of pink pills

2 tbsp lemon juice

Few blanched almonds (indispensable)


Way:
-------

1 - Balah wash well and peeled, then boiled in the amount of water covering the amount of dates and then removed the nucleus and can be placed Qrunfleh or geese in the case of manual place the nucleus.

2 - take a cup and a half of boiling water per kilo Balah Balah Loose cores and peeled and added to the amount of sugar and flying over low heat until the sugar dissolves, stirring occasionally.

3 - When the solution begins to boil add the former al-Balah boiled, then add lemon juice and strengthen fire and turns, with removal of Reem all afternoon.

4 - leave the jam on the fire until they mature and when the solution becomes dark red color and thick, then remove from the fire and is heated and filled sterile.


Marmalade and pineapples

Ingredients:

3 orange beads of larger size.
A lemon.
Pineapple pill great.
Kg sugar

Steps ..........


1 orange, lemon definitive in circles without Tziele soft skin and cut the

For small parts, and seedling Keep aside
Put seeds in a small piece of cloth, and then to the Ogmi and closed by a thread

3 Drain the upper part of a grain of pineapple, and then escape clause from the surface of the shell is

Solid impurities. Definitive pineapple then to small parts of equal size as

Clarify the picture.


Put liters of water in a pot with a cut orange, lemon, pineapple and sowing

To the fire, and when the amounts boil Lower the temperature, and keep up the cooking

So that the amounts very smooth. Drain bag seed from Hilla, and make sure that

Lemon rind and orange become soft.



5 Drain equally to the fire, then add sugar and leave amounts to the fire

Calm until the sugar dissolves. Keep Beshanin in the freezer, then pour over them the amount of

Of the mixture to measure the coherence, if not coherent Oaidyh to the fire,

Repeat the process and take hold

Leave the mixture to cool, then Asakbih bottles designated for that purpose, and Ogmi blocked by custom paper.


Marmalade with walnuts

Ingredients


A 1 1 / 2 kg of oranges with -1 kg (6 cups) of sugar c - sour lemon juice to a large d - 8 kernels of walnuts Preparation time 30 minutes Cooking time 45 minutes


How to prepare

Steps

1 - Wash pills non-peeled oranges in hot water and Ajafviha. Akecreha Cut the crust thin crust slices.

2 - categorically orange Hzzouza then thin slices.

3 - Mix the orange peel and cut oranges with sugar and lemon juice in a deep bowl. Covered container

And let mixture stand overnight.

4 - crusty nuts in the next day and a deterministic large pieces.

5 - boy orange mixture in a large saucepan and leave a hot flame to simmer. Lower the temperature to medium and keep moving in the combination of two minutes and 4 minutes until the jelly textures. Make sure of mature jam.

6 - Mix the nuts with marmalade.

7 - Fill the jam jar and then Agmi ready to close. Ihfezih in a cool place about six months.
This quantity is enough for 6 people.


Note it is very important to leave puddings simmer on low heat so as not to coagulate. And best to put the bowl over some hot water or in the preparation of puddings as a double rather than letting it simmer over the fire directly.




Marmalade



Ingredients 1 kilo of oranges g 600 g of sugar, lemon juice to sour a big glass of water

Way Albertqalgida wash and scratched the surface of a light had been placed in boiling water for 15 minutes and raise the fire and leave Istqtr been cut each one four parties often made of sugar and water in a pot over the fire for 10 minutes was added to the orange mixture over the fire and remain quiet about 30 minutes raising the orange jam from the fire and leave to cool and placed in Bwaql of glass and close the well


Bitter Orange Jam (Allaranj / Poppy)

Ingredients:
Number 12 or the result of a Waring 1 kg peel (after humans)
Of 1: 1 / 4 1 kilo sugar 1 cup juice Narenj 2 cups water
1 / 2 1 tablespoon lemon juice ...

Way:

• a sound promising fruits (orange crust only taking into account the lack of access to the white crust of the Interior)

• peel fruits Allaranj and keeps the heart in the refrigerator until use and cobalt soaked in water for two days, taking into account changing the water of 4:3 times a day, so go away bitterness

• Boil the water grouper change after the first furlongs, and leaves him on the fire until nearly maturity
• filtered water and Ikan chaff from the inside to remove the existing threads and then cut thin slices
• squeeze the heart and filtered, takes the required amount of work possible, and the rest of the juice Marmalade

• put the water with the sugar over the fire and leaves until the sugar dissolves compounded Allaranj juice and continue boiling for 5 minutes
• Add the fried grouper and leaves boiled Chart 1-2 Saaptm Add lemon juice and leave the jam to mature and to hold, with removal of Reem whenever there was a

• testing and flying over the fire and leave to cool and packed in sterile jars ....
For sugar if sugar bold (sugar cane) prefer to add half the sugar first and Tmaq jam and increase slowly, slowly, until no more sugar, jam, candied be increased as this sugar Bihly more sugar light (sugar beet) .....



Breeders islands yellow



Ingredients:

Kilo Islands Yellow Zahi.

KB Sugar Sntrvic.

Crust and one of the tangerines.

A glass of water.

2 tbsp lemon juice.

Way:

1 wash carrots, rubbing and promises a long thick slices Bembcrp large holes.

2 Tangerine peel cut thin slices and fresh grated carrot.

3 put the sugar and islands in the alternating layers in a clean vase full of Chinese or plastic.

4 leaves several hours (from 6 - 12) per hour and this helps to melt the sugar and extract the juice of the islands.

5 Turn the mixture into a clean room and add the water (cup).

6 raised over low heat until the sugar dissolves completely and then fire a somewhat stronger even begin boiling.

7 stirs long spoon, wood or stainless steel to rust.

8 leaves the islands to mature and increase of the spouse with the teacher turned over from time to time (about 20 - 30 minutes).

9 Note that no abrasives REM at the outset so as not to take a portion of the components of the jam (at least when it tends Reem size and settles in aspects of the vessel is approaching maturity of the jam).

10 Add lemon juice and let boil about 5 minutes and then test the maturity and remove from the fire.

11 left to calm down and jam packed in dry sterile jars to the pre-edge about 1 cm.

12 jars a good wipe with wet towel in hot water.

13 round of cuts thick paper the size of the barrel of the jar and immersed in one of these articles:

Alcohol or white wax tourists and left to dry and clog the pores of the paper.

Or egg whites and dry leaves or paraffin oil solidifies all insulating materials to the air.

14 covers the surface of the paper and then cover the jar tight and close well.

15 leave to cool and keep in a cool airy.



Guava jam



** Ingredients **

KB guava .. KB Sntrvic about sugar (3 cups large)
¼ cup water.
2 significant outstanding lemon juice.

** Way **

1. Wash guavas and cut slices.
2. After that Ahteha quiet on the fire until the convergence of what it had begun ramming Cheleta from the fire and Sepeha until she cooled.

3. Ahan and Elly Ttakchi of seeds in guava guavas descriptive refinery Just let the mind that the refinery be narrow holes.

4. My guest sugar to boiling water, guava, Ahteha quiet on the fire with continuous stirring until the sugar dissolves.

5. Lemon juice to my guests with the continued stirring for 5 minutes and on Reem Elly Petkon I. Powell.

6. As experienced by Astute Ciha from the fire and Sepeha until his cool and Ahteha the jar in which you Mjhzah uniforms Ahfezeha and what we have in the refrigerator.

Note: Kilo guava after climbs and Itcefy Hibaky three quarters.



Jam-Samani al-Balah

** Ingredients **

KB mussel Samani.
KB Sugar Sntrvic.
Lemon juice to it.
Depending on the application (cloves and peeled almonds for stuffing).

** Way **

1. Boil the dates and crusty and Chile from cores.

2. Ahaci every grain mussel half of almond peeler or a grain of cloves.

3. Add sugar to boiling water and Sepeh a little on the fire, stirring until the sugar and Idob my guests to the lemon juice and you Ptqlbi .. Uniforms what we Chile Reem first hand.

4. When you start boiling the solution Diabetes former Put-Balah.

5. After that Seppi jam boiling on the fire until she turns the solution to diabetes deep red color and thick textures remain alone Just let you Tnzei Reem first hand.

6. The convergence of jam Astute Cheleta from the fire and Sepeha until his cool and Ahteha jar in which you Mjhzah uniforms Ahfezeha and what we have in the fridge.


Tangerine and orange jam



** Ingredients: **

Kilo orange Basrah.
KB Yousefi.
Kilo of sugar.
Outstanding small lemon.

** Manner: **

1. Boil the oranges and tangerines for 10 minutes and then again Atakchi of water boiling Ahan Ttakchi bitter orange peel and tangerines.
2. Is then boiled again with water and then filtered and removed seeds and neck.
3. After that Avrm Just let the thoughts that you keep a fluid resulting from the chopping.
4. My guests to the effluent from the process of chopping sugar and leave on low heat, stirring until the sugar dissolves completely.
5. A little after my guest mix chopped oranges and tangerines to the sugar on fire with continuous stirring and disarmament Reem first hand.
6. My guest lemon juice and raise the temperature of the fire and leave to boil for 5 minutes.
7. Chile jam after the equal footing from the fire and Obeiha in jars me, as agreed.
Pumpkin Jam



Ingredients:
1) kilogram pumpkin.
2) kilo of sugar.
3) three-quarters of a cup orange juice.
4) lemon juice to one.


Second: How It Works:
1) cut pumpkin into small square pieces.
2) add the orange juice, sugar and lemon juice to the pumpkin section, and put them on low heat until it is ready to save the jars.
3) Nakm jars.
4) put the pumpkin in the jam jars and Nagaflha tightly.



Strawberry jam

Ingredients:
Strawberry cups

Small tablespoons lemon juice

1 / 2 1 cup honey

A box of pectin powder (substance found in fruits, especially in the apple, decompose in boiling water and then formed at the evaporation gel)



* Method:

- Mixed strawberries and lemon juice and pectin in a container of Alastanles acetylcholine.

- Raise the pot over the fire until their boiling, then add honey.

- Leave the mixture to the boil again after the addition of honey, with stirring, 10 - 12 minutes.

- Raise the jam from the fire after it becomes strong drink, such as thick and left to calm down and cool.

- Packed in a sealed jar and placed in the refrigerator.

Search This Blog

المشاركة على واتساب متوفرة فقط في الهواتف